Go to AHF's Homepage Founded in 1906, AHF is one of the nation's oldet ethnic organizations Read all AHF news Buy books and see articles written by AHF members See member links and external resources AHF Action Alerts - get involved! Unity is strength Join AHF, Donate and help AHF help our community
Search Search WWW Search AHF

News from AHF [see all news]

From: Jeszenszky Géza
To: American Hungarian Federation
Date: 2009.szeptember 26.

Kedves amerikai magyar Honfitársaim!

"Legyőzni önmagunkat, barátom, minden győzelem között az első és legszebb,” mondta az ókori görög bölcs, Platón. Nekünk, magyaroknak, közmondásos hibánk a széthúzás, hogy a közös célok csak ritkán, a legdrámaibb pillanatokban tudják egységbe kovácsolni a nemzetet. Az Amerikába kivándorolt magyarok már száz évvel ezelőtt rájöttek, hogy érdekeiket csak közösen, egymással összefogva tudják képviselni és érvényesíteni, ezért hozták létre az Amerikai Magyar Szövetséget.

Ma nemcsak az amerikai magyarság közös célját, a megmaradást lehet és kell egy egységes szervezettel szolgálni, ma az Amerikában tartósan vagy ideiglenesen élő magyarok a Kárpát-medencében élő egész magyarság érdekeit tudnák hatékonyan képviselni, ha választott hazájukban, az egyéni és csoportos emberi valamint nemzeti kisebbségi jogoknak elkötelezett Egyesült Államokban egy közös szervezetben, egyhangúan állnának ki a Kárpát-medencében immár nyolc országban, szétszabdalva élő magyarok érdekében. Ennek a közös fellépésnek volt és lehet élharcosa a patinás, ma is működő Amerikai Magyar Szövetség. A mai ünnepség résztvevőinek és a tagszervezeteknek erőt és sikeres munkát kíván

Jeszenszky Géza

Magyarország külügyminisztere 1990-94 között, nagykövete az Egyesült Államokban 1998 és 2002 között

2009.szeptember 26.